collapse
Matematika za 5. razred (klikni za pregled sadrzaja):
[close]

Tema: Ugao, ugaona linija, opruzena ugaona linija i opruzeni ugao  (Pročitano 950 puta)

Autor: Matematika | 30.09.2016. u 17:38:27
Ugao, ugaona linija, opruzena ugaona linija i opruzeni ugao


Unija dve poluprave sa zajednickom pocetnom tackom naziva se ugaona linija. Zajednicka pocetna tacka polupravih naziva se teme ugaone linije, a poluprave su kraci ugaone linije.Svaka ugaona linija odredjuje dva ugla, jer postoje dve ugaone oblasti za svaku ugaonu liniju.

Razlika izmedju ugla i ugaone linije je u tome sto ugaona linija obuhvata teme i krake ugla, dok ugao obuhvata i povrsinu oivicenu kracima i temenom. Ovakvih povrsina imamo dve - dve ugaone oblasti.

Jedna ugaona oblast je oblast konveksnog ugla (manji od 180o), a druga ugaona oblast je oblast nekonveksnog ugla (veci od 180o) i konveksna i nekonveksna oblast istog ugla se dopunjuju do 360o.Ugao alfa \alpha na slici je konveksan, dok je ugao beta \beta nekonveksan.

Znaci, ugao je geometrijski objekat koji cine ugaona linija i jedan od skupova tacaka koje su sa iste strane te ugaone linije; ovaj skup tacaka se naziva ugaona oblast ili oblast ugla.

Ugao mozemo definisati i kao deo ravni oivicen sa dve poluprave koje imaju zajednicki pocetak.« Poslednja izmena: 02.10.2016. u 18:41:14 od strane Matematika »